Skip to main content

Hoe Boogsy verrees uit de as

...en waarom er nog eens iets mis kan gaan tijdens uw bezoek

In juli 2020 heeft Boogsy stevige averij opgelopen door een server-crash. Door deze crash zijn ontelbaar veel bestanden op de server beschadigd. Daardoor was het gehele systeem niet meer bereikbaar - en zelfs niet meer op te starten.

De mannen van hostingbedrijf HostUs, die Boogsy vanuit het Amsterdamse data-center bereikbaar houden, hebben nog geprobeerd om het systeem in de lucht te krijgen door een nieuwe server-installatie over het bestaande systeem toe te passen. Dat werkte tot op zekere hoogte: de beschadigde systeembestanden werden overschreven door intacte exemplaren, waardoor de server weer kon opstarten. Maar bij binnenkomst bleken ook alle overige bestanden gehavend.

Werkelijk alles was beschadigd: de ebook-database, de prijs-database en de zoek-index. De beschadigde bestanden zijn veiliggesteld voordat het systeem zijn allerlaatste adem uitblies, maar de schade bleek onomkeerbaar en onherstelbaar. Boogsy was terug bij af.

De afgelopen twee maanden is hard aan de weg getimmerd om Boogsy weer up-and-running te krijgen. Robuuster dan ooit. Niet systeem-gebonden, maar uitwisselbaar om supersnel te kunnen inspringen op server-fouten. En met automatische back-ups - nu wel. En met succes: want Boogsy is er weer.

Boogsy is altijd een hobby-project van uw webmaster geweest. Hopelijk begrijpt u tegen de achtergrond van het voorgaande, dat er nog wel eens een foutje kan optreden. Dank voor uw begrip, en vooral, heel veel (lees)plezier met en via Boogsy!