Skip to main content

Gloriant

Anoniem

Gloriant is een Middelnederlands toneelstuk. » Verder lezen...

€ 0,92 bij Bol.com en 0 andere verkopers

ISBN:
1230003875179

Vermeld sinds:
21 September 2020

Gewijzigd op:
21 September 2020

Producteigenschappen

Auteur: Anoniem
NUR: NUR onbekend
Uitgeverij: Rastro Books

Gloriant

Gloriant is een Middelnederlands toneelstuk. Het is een van de vier abele spelen die vervat zijn in het Hulthemse handschrift. De drie andere abele spelen zijn Esmoreit, Lanseloet van Denemerken en Vanden Winter ende vanden Somer.

Het stuk werd bij opvoering gevolgd door de sotternie (klucht) De Buskenblaser.

Het centrale thema is de liefde tussen twee mensen die verschillende religies aanhangen. De tekst omvat 1142 regels, opgesteld in rijm.


Gloriant is de hertog van Bruuyswijc en een verstokte vrijgezel. Zijn familieleden Gheraert en Godevaert dringen er bij hem op aan dat hij een vrouw zoekt en trouwt, om zodoende voor een opvolger te kunnen zorgen. Gloriant gaat hier echter niet op in.


Florentijn, de dochter van baron Rodelioen uit Abelant, hoort over Gloriant en herkent in zijn opstelling veel van zichzelf. Zij stuurt haar knecht Rogier met een portret van zichzelf naar Gloriant. Als deze het portret ziet, valt hij ogenblikkelijk voor haar. Maar meteen dienen zich ook complicaties aan. De familieleden die eerst zo hadden gepleit voor een huwelijk, schrikken terug als zij horen om wie het gaat. Gloriants vader, zo blijkt, heeft tijdens een kruistocht een deel van Rodelioens familie vermoord, en dat zal niet bijdragen tot een gunstige ontvangst van Gloriant.
EUR

Koop dit product bij 1 verkopers

Verkoper Prijs
Bol.com € 0,92
0.92
0.92

Prijsgeschiedenis

Prijs gemeten op maandag; huidige week wordt niet weergegeven.